“Zo helpen we de regio met groene energie”

6 juli 2019
Certificaat overhandigd

Sympathieke energizer-actie van start

Eind augustus wordt naar verwachting de eerste paal van Het Sporthuis Abcoude geslagen. En met de start van de bouw is dit een mooi moment voor de stichting om op zoek te gaan naar energizers. Ofwel: bedrijven en particulieren die een zonnepaneel willen adopteren. Ondernemer Han van Blokland zei volmondig ‘ja’ op de vraag of hij een zonnepaneel wil adopteren namens Villa Oldenhoff! Ook buurman van Het Sporthuis Simon de Winter is enthousiast en adopteert een zonnepaneel namens Boutique Hotel De Witte Dame.

Om een duurzaam en energiezuinig Sporthuis in Abcoude neer te kunnen zetten, komen 330 zonnepanelen op het dak van Het Sporthuis te liggen. Dit past bij de klimaatdoelen en eisen van deze tijd. Wie hieraan wil bijdragen kan één of meerdere zonnepanelen adopteren. “Het is ontzettend belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in groene energie. Vooral op nieuwe gebouwen moeten we die mogelijkheid aanpakken. We zijn dus blij dat we kunnen helpen,” zegt van Blokland. “Voor ons is het een mooie kans om ook iets te kunnen doen,” beaamt Simon de Winter van De Witte Dame. “We kunnen zelf geen zonnepanelen plaatsen, vanwege de monumentale status van ons pand. Op deze manier kunnen we een bijdrage leveren en de regio vooruithelpen.”

Concreet doel

Veel bedrijven en particulieren willen graag iets doen voor Het Sporthuis Abcoude. Er zijn dan ook al veel mensen die een financiële bijdrage hebben gedaan of zich hebben aangemeld als vrijwilliger. Sommige bedrijven hebben behoefte om Het Sporthuis met een concrete actie te ondersteunen. Dat kan nu met deze “Adopteer een zonnepaneel-actie”. “Het is fantastisch hoe iedereen in het dorp meewerkt en samen ervoor zorgt dat er een Sporthuis mét zwembad komt. Ik heb zelf hier in het meer les gehad van juffrouw Clara en juffrouw Wil met de haak,” mijmert Suzanne van Blokland, “het is belangrijk dat jong en oud hier in ons eigen dorp kunnen zwemmen.”

Simon: “De komst van Het Sporthuis en het zwembad is heel belangrijk voor het hele dorp. Ook ondernemers kunnen en moeten bijdragen. Het is voor iedereen belangrijk dat er reuring is en blijft binnen het dorp. Dus doe allemaal mee!” Han vult aan: “Alle ondernemers in Abcoude zouden een zonnepaneel moeten adopteren en Het Sporthuis steunen. Op die manier kunnen we wat terug doen voor de mensen die ook bij ons komen. Dat zijn we verplicht aan de inwoners van ons dorp.”

Niet alleen ondernemers, maar ook particulieren kunnen een zonnepaneel adopteren. Bijvoorbeeld samen met anderen. Denk aan een gezamenlijke adoptie met de straat, de kaart-, fiets- of zwemclub, of met familie. Zo kan iedereen Het Sporthuis Abcoude helpen zelfvoorzienend te zijn in energie en wordt Het Sporthuis steeds meer voor, door en met inwoners én ondernemers.

Energizer worden

Onder de knop Steun ons kunt u heel gemakkelijk een zonnepaneel adopteren. Alle energizers krijgen een certificaat, een vermelding op de website en ze worden opgenomen op het Energizers-bord dat in Het Sporthuis komt te hangen. De eerste bedrijven én particulieren zijn al op de website te vinden.