Bij turnen staan balans en kracht centraal

12 december 2021

We zijn alweer toe aan de 3e sportvereniging van ons voorstelrondje. Bij de Gymnastiekvereniging Abcoude kun je in Het Sporthuis Abcoude terecht voor turnen, freerunning, GymFit voor volwassenen en peuter- en kleutergym. De turnsters zijn iedere woensdag en vrijdag in Het Sporthuis te vinden. En omdat ze in duo’s lesgeven, komen deze keer twee enthousiaste trainers aan het woord.

Kunnen jullie jezelf voorstellen?

“Wij zijn Wendy de Haan en Eveline Dijkstra. Naast ons werk als zelfstandig adviseur en officemanager zijn we actief bij het turnen van de Gymnastiekvereniging Abcoude. Eveline geeft ook conditietraining aan ouderen in Breukelen.”

Wat doen jullie voor de club?

“We zijn allebei trainer. Net als zovelen zijn we als kind begonnen met turnen en vanzelf in de rol van trainer gerold.” Eveline is nu 12 jaar actief bij de vereniging. En Wendy 6 jaar. Naast trainingen houdt zij zich ook bezig met communicatie, zoals de website en social media van de club.

Waarom zetten jullie je graag voor de club in?

Terwijl op de achtergrond de eerste kinderen van die middag binnenkomen, steekt Eveline van wal: “Het is een passie van vroeger die ik graag overdraag aan anderen. Vooral kinderen in de leeftijd van 5 tot 7 jaar geef ik graag les. Ze staan nog zo heerlijk puur in het leven.”

Wendy vult haar aan: “Ik vind het bijzonder om kinderen iets aan te kunnen leren op een manier die bij een kind zelf past. En op zo’n manier dat ze zelf heel trots zijn op hun prestatie.”

Wat is zo leuk aan turnen in het algemeen?

Wendy: “Het is een mooie en diverse sport, waarin zowel balans als kracht centraal staan. We hebben, net als de turnbond, het kleurenturnen omarmd en het werkt geweldig. We werken nu met leeftijdsgroepen waarbinnen iedereen op zijn of haar eigen niveau kan meedoen.” Kinderen krijgen daarvoor een kleurniveau toegewezen. Iedereen mag zelf kiezen hoe vaak en op welke dag ze willen trainen. “En de trainers geven nu vaak in duo’s les,” vult Eveline aan. “Hierdoor is er meer aandacht voor het individu. Doordat we met circuits werken, zijn de sporters altijd bezig. En dat is vooral fijn bij de wat grotere groepen met 20 à 25 deelnemers. Kinderen willen ook echt zelf stappen maken en blijven leren.”

En aan jullie club in het bijzonder?

In koor: “We zijn niet wedstrijdgericht. Dat is niet ons doel.” De strikte scheiding tussen recreatie en selectiesport is minder geworden. “Door de nieuwe stijl van lesgeven kunnen we elkaar inspireren,” vertelt Wendy. En er is veel flexibiliteit en keuze. “Naast de reguliere trainingen hebben we ook wedstrijdtrainingen waar je oefenstof krijgt voor een specifieke toestellen. Of je komt naar de vrije training waar je zelf de keuze hebt welk onderdeel je komt trainen. De freerunners komen bij de vrije training mee-oefenen op bijvoorbeeld hun salto’s. Tijdens wedstrijden is er ook altijd een fijne sfeer. Naast ons clubtenue zijn we dan ook te herkennen aan onze clubmascotte, een beer!”

Wie kunnen er allemaal terecht?

Eveline: “Onze jongste turners zijn 5 jaar oud, maar ook volwassenen vinden een plek bij ons. Vaak komen volwassenen weer bij ons turnen, die dat vroeger als kind ook gedaan hebben. Ze genieten weer van hun oude sport. Ook als senior. De allerkleinsten kunnen de sport alvast leren kennen bij de peuter en kleutergym.”

Maak deze zin af: Wij zijn pas echt tevreden als…

“We zien dat kinderen blij de les uitlopen en we ze verder helpen in hun turnontwikkeling. Dat iemand vertrouwen krijgt in wat zijn of haar lichaam kan en durft mee te doen aan een wedstrijd.”

Hebben jullie nog iets wat je graag met de inwoners en ondernemers van Abcoude en omgeving zou willen delen?

“Bewegen is zo belangrijk, dus wandel een keer binnen en kom meedoen. Lekker meebewegen, zwaaien, balanceren en springen. Je kunt twee keer een gratis proefles doen.”


Wil je meer weten? Kijk dan op de website //www.gvabcoude.nl/ of volg Gymnastiekvereniging Abcoude op Facebook of Instagram.