Dylan Rijlaarsdam van De Meerkoeten: “Het is alsof we Abcoude nooit verlaten hebben”

2 mei 2022

Tijd voor de volgende club in het voorstelrondje ‘De mensen achter de sportverenigingen’. In het zwembad is zwemvereniging AZ & PC De Meerkoeten weer neergestreken op het nest in Abcoude. Tijd voor een gesprek met de voorzitter, Dylan Rijlaarsdam.

Kun je jezelf voorstellen?

Jazeker, ik ben Dylan. In het dagelijks leven ben ik accountmanager bij ING private banking. Hoewel geboren in Amsterdam, heb ik mijn hele jeugd in Abcoude gewoond. Nu woon ik in Utrecht, maar ik zwem nog altijd bij mijn eigen club in Abcoude: De Meerkoeten.

Wat doe je voor de club?

Sinds 2 jaar ben ik voorzitter. Daarvoor zat ik ook al in het bestuur als penningmeester. Het begon voor mij met zwemles bij de Meerkoeten. Ik heb alle diploma’s op een rijtje daar gehaald en ben daarna zwemles gaan geven. Met de zwemlessen bij Elvira begon mijn vrijwilligerscarrière als hoofd diplomazwemmen. Toen onze voorzitter Erik Groenenboom overleed, hebben we kort een klein bestuur gehad. Bij terugkomst naar Abcoude ben ik als voorzitter aangewezen.

Waarom zet je je graag in voor De Meerkoeten?

De vereniging bestaat al meer dan 80 jaar. De mensen binnen de club, maar ook buiten de vereniging, maakten me enthousiast. Ik ben trots om erbij te horen. De haak waaraan veel Abcoudenaren zwemles hebben gehad? Die was van De Meerkoeten. We wisten dat het oude zwembad dicht zou gaan. De drive van de leden om weer terug te komen in Abcoude zorgde ervoor dat ik ook wilde blijven als vrijwilliger.

Wat is zo leuk aan jouw sport in het algemeen?

Toen ik door knieproblemen moest stoppen met voetballen, kwam ik snel uit bij waterpolo. Ik vond wedstrijdzwemmen leuk, maar waterpolo stoer. Het is net als voetbal; het is een teamsport en er is een bal die je in het doel wilt krijgen. Mensen zien waterpolo als geniepig of gemeen of ruw. Ik zal het niet ontkennen, het is zeker fysiek. Maar het is ook een heel technische en tactische sport. Je kunt met een kleine aanpassing in je zwemstijl al iets bereiken of net een mooiere pass maken met de bal.

En aan jouw club in het bijzonder?

Het enthousiasme van de mensen die zich inzetten. Iedereen uit Abcoude en omgeving kent de club. De vereniging heeft een rijke geschiedenis, eerst samen met het Meerbad en nu ook in Het Sporthuis Abcoude. Mensen blijven terugkomen. We verloren veel leden toen we naar Amsterdam gingen. We voelden ons kwetsbaar als vereniging, maar we hebben het overleefd. En nu weten de mensen ons weer te vinden, zowel voor het wedstrijdzwemmen als voor het waterpolo.

De wedstrijdzwemmers zijn vooral recreanten die duurzwemmen. Dus houd je van klokken en een tijd neerzetten, dan ben je bij ons helemaal op je plek. Bij het waterpolo heeft veel jeugd ons gevonden, vooral tussen 9 en 11 jaar en een groep tot 15 a 16 jaar. De groei zit erin en dat is heel fijn. En we hebben dedicated trainers. Maar ook veel oud-waterpoloërs zijn gelukkig weer teruggekomen.

Wie kunnen er allemaal terecht?

Iedereen die zelfstandig kan zwemmen is welkom. Je hebt in ieder geval je B-diploma nodig en je moet natuurlijk wel van een competitieve sport houden. We hebben ook goed contact met Calypso Sport, zodat kinderen die enthousiast worden van een balsport in het water kunnen doorstromen. Een keer meetrainen of meezwemmen? Ja hoor, dat kan altijd!

Maak deze zin af: Ik ben pas echt tevreden als…

De vereniging weer bloeit op het niveau van de Meerbadperiode en als mensen zich vrij voelen om zich bij ons te voegen, omdat we een fijne, vriendschappelijke, laagdrempelige vereniging zijn.

Heb je nog iets wat je graag met de inwoners en ondernemers van Abcoude en omgeving zou willen delen?

Als je nieuwsgierig bent naar de sport, kom langs en doe een training mee. Heb je een warm hart voor de vereniging? Wil je helpen, trainen of coachen? Wees welkom. Je hoeft niet goed te kunnen wedstrijdzwemmen of waterpolo-en. Ook van ouders kunnen we hulp gebruiken!


Meer informatie

De Meerkoeten trainingen op dinsdag- en vrijdagavond. Meer informatie over de vereniging vind je op //www.demeerkoeten.nl/

Meer weten? Stel dan je vraag via info@demeerkoeten.nl