Een grote basketbalfamilie in Abcoude!

14 februari 2022

Tijd voor de volgende club in het voorstelrondje ‘De mensen achter de sportverenigingen’. Want sinds ongeveer een jaar traint de Abcoude Basketball in Het Sporthuis Abcoude. Oud-international Henk van Norel is de drijvende kracht achter de vereniging in oprichting.

Voor wie je nog niet kent, stel jezelf eens voor. Wie ben je?

Na 15 jaar als professioneel basketballer ben ik teruggekomen in De Ronde Venen. Blessures zorgden ervoor dat ik moest stoppen, maar het basketbal bleef natuurlijk kriebelen. Daarom ben ik toen ik terugkwam in Nederland toch zelf weer gaan spelen en dacht ik, waarom zet ik niet iets op voor kinderen. Mijn eigen kinderen waren hierin ook een grote motivatie. Naast mijn activiteiten voor Abcoude Basketball ben ik actief als analist bij de sportzender ESPN. Voor de NBA natuurlijk.

Wat doe je voor de club?

Ik ben trainer en omdat we nog in oprichting zijn, ben ik ook degene die alles regelt. Gelukkig heb ik op zaterdag een groepje vrijwilligers die meehelpen met de training. We hebben de ambitie om een vereniging te worden en wedstrijden te gaan spelen. Zeker met de jeugd. We bestaan nu ongeveer een jaar en het gaat echt goed, want op maandag en dinsdag is er al een ledenstop voor de jeugd.

Waarom zet je je graag in voor basketbal in Abcoude?

Toen ik jong was heb ik veel plezier gehad aan basketbal in mijn eigen buurt. Ik wilde dat ook voor mijn eigen kinderen neerzetten. De sport past ook goed in Abcoude. Voetbal en hockey zijn hier groot. Basketbal is misschien wel een wat ruigere aanvulling. Het komt daarnaast in ieders leven voor. En dan bedoel ik niet alleen een basketje aan je garage om een bal door te gooien, maar vooral ook de straatcultuur. Kijk maar eens in je kledingkast, iedereen heeft wel een basketshirtje, shorts of Air Jordans. Het zit nog niet zo in onze Nederlandse sportcultuur, maar bevindt zich wel om ons heen.

Wat is zo leuk aan basketbal in het algemeen?

Kom een keertje kijken dan zie je het meteen! Het is echt een sport voor iedereen. Alle kinderen die langskomen en de bal raak gooien, worden daar vrolijk van. Het geeft een fijne succeservaring en je krijgt er zelfvertrouwen van.

En aan jouw club in het bijzonder?

Het leuke is dat iedereen uit het dorp en omstreken komt. We trainen op maandag- en dinsdagavond. En op zaterdagochtend hebben we de leukste groep, de jeugd van 4 tot 15 jaar oud. De kinderen van 4 jaar trainen tegelijk met de tieners van 15/16 jaar oud. Zo’n 10 minuten van de training doen ze samen, zodat ze rekening met elkaar leren houden. Ze vormen daardoor echt een familie. Er hangt een goede gemoedelijke sfeer en ik ben blij met de fijne ouders die coachen.

Wie kunnen er allemaal terecht?

Kinderen en volwassenen kunnen komen trainen. Ik heb het vooral over de jeugd gehad, maar op dinsdag spelen de ervaren volwassenen en oud-internationals. Voor volwassenen zonder basketbalervaring is er een training op maandagavond. Mocht je het leuk vinden, we zoeken nog meer dames en heren voor de beginnersgroep. Er zijn nu zo’n 80 leden, volwassen en jongeren. En we hopen verder te groeien. We zijn een toegankelijke club. Ook mensen met een beperking moeten kunnen komen sporten. Iedereen wordt gerespecteerd zoals die is. Het maakt niet uit of je lang of kort bent of door een beperking iets niet zo goed kan. Daar zoeken we dan een oplossing voor.

Maak deze zin af: Ik ben pas echt tevreden als…

…er straks een volwassen vereniging staat, waar ik nog een grote rol in heb, maar niet meer de enige trainer ben. Dat er straks heel vaak teams en mensen plezier beleven aan basketbal in Abcoude. Een grote basketbalfamilie in Abcoude!


Meer over Abcoude Basketball:

Trainingen:

Maandag

17:00 – 18:00 uur:      Jeugd 7 t/m 11 jaar (vol!)

18:00 – 19: 15 uur:     Dames

19:15 – 20.30 uur:      Heren

Dinsdag

18:30 – 19:45 uur:      Jeugd 11 t/m 16 jaar (vol!)

19:45 – 21:00 uur:      Pick up games voor ervaren basketballers

Zaterdag

9:30 – 10:30 uur:         Jeugd 6 t/m 8 jaar

9:30 – 10.45 uur:         Jeugd 8 t/m 14 jaar


Insta: @abcoudebasketball

Mail: abcoudebasketball@hotmail.com