“Gezond naar binnen en nog gezonder naar buiten”

22 november 2020

In januari 2021 gaat Het Sporthuis Abcoude open. Op de eerste verdieping is de prachtige ontmoetingsruimte/sportkantine te vinden. Marco Smit zal deze ruimte onder de naam De Sprong exploiteren. Wij stellen hem graag aan u voor.

Kun je jezelf voorstellen en iets vertellen over je achtergrond en ervaring?

Jazeker, leuk! Mijn naam is Marco Smit. Ik woon in Ouderkerk aan de Amstel. Na de middelbare hotelschool heb ik commerciële economie gestudeerd aan de HvA. Ik heb altijd in de horeca gewerkt. Denk aan stages bij Le Garage en het College Hotel. Een periode op Curaçao. Daarna bij Loetje als allround medewerker. En als manager bij Beachclub Eiland 2. Abcoudenaren kennen mij wellicht ook van De Witte Dame, waar ik op dit moment werk. Ik deed catering bij partijen en events, maar toen sneed COVID-19 mij de pas af. Gelukkig bood dit ook kansen, want hierdoor ben ik in contact gekomen met de mensen van Het Sporthuis Abcoude.

Wat spreekt je aan in Het Sporthuis?

Ik hou ontzettend van sporten. Daar ben ik letterlijk dagelijks mee bezig. Bijvoorbeeld boxen, fitness en hiit-trainingen. Gezond eten geniet ook mijn interesse, dus daar liggen mooie raakvlakken. Daarom zie ik voor 2021 een ontmoetingsruimte in combinatie met gezond eten, zodat we er allemaal krachtig tegenaan kunnen. Het fijne van De Sprong is de dubbele functie, het is zowel een buurthuis als een sportkantine. Ik spreek daarom van een ontmoetingsruimte of bijeenkomstruimte.

Wat mogen de mensen straks van je verwachten?

Ik zie een gezellige ontmoetingsruimte voor me waar mensen graag naar terugkomen. Natuurlijk met een goede, positieve sfeer waar iedereen aan bij kan dragen. Met daarbij lekkere koffie en gezonde hapjes en drankjes. Ik denk dan aan smoothies, gembershots, bananencake en healthy wraps. Daarbij streef ik naar een goede samenwerking met alle partijen en lokale organisaties. We zullen ook producten van lokale ondernemers gebruiken en verkopen.

Welke programma’s wil je in Het Sporthuis ontwikkelen?

Het Sporthuis kent natuurlijk heel verschillende doelgroepen. Ten eerste zijn er de Sporthuisbezoekers, die na het zwemmen of een van de zaalsporten gezellig kunnen napraten in De Sprong en kunnen genieten van een lekker hapje of drankje. Dan zijn er de ouders die tijdens de zwemlessen kunnen wachten. Of forenzen die nog even op de trein moeten wachten. Je kunt bij ons straks ook gemakkelijk je laptop inpluggen en met een fijn bakje koffie even zitten werken. Ook is er ruimte voor clubs om bijvoorbeeld te kaarten. Dat zijn we nu allemaal aan het afstemmen.

En we hebben een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie voor jong en oud, die we goed gaan invullen. Hiervoor zal ik met lokale organisaties, zoals Tympaan-De Baat afstemmen hoe we elkaar kunnen aanvullen. Daarbij kun je denken aan 1 keer in de maand samen eten met ouderen of alleenstaanden, spelletjesmiddagen, workshops, iPad-lessen en een pubquiz. We bevinden ons langs wandel- en fietsroutes, dus nodigen we wandelaars en fietsers graag uit om langs te komen voor koffie met gebak en lunchpakketjes met streekproducten. Het is ook mogelijk om een vergaderruimte bij ons te huren.

Hoe is de samenwerking met de stichtingen?

Dat is een heel fijne samenwerking. Ik heb echt zoveel respect voor hun werk en dat dit met zoveel vrijwilligers vanuit een burgerinitiatief is ontstaan. Ik geniet van de goede contacten die we hebben. De sfeer is luchtig en iedereen denkt met elkaar mee en helpt om er een succes van te maken. Ook krijg ik al heel veel hulp van de andere vrijwilligers. Om met meer vrijwilligers kennis te maken, is een leuke vrijwilligerspresentatie gehouden waar ik over mijn plannen heb verteld. Binnenkort komt een mailinglijst met daarop de activiteiten waar vrijwilligers een bijdrage kunnen leveren. Bijvoorbeeld om te helpen bij de spelletjesmiddagen.

Waar ben je heel goed in?

Ik ben goed in organiseren en het verbinden van mensen. Daar word ik ook heel blij van. Ik denk dat mensen straks dan ook graag terug zullen komen. Gezellig een praatje maken met elkaar. Samen initiatieven verzinnen. En dat in combinatie met gezond eten, sport en gezelligheid!

Hoe zien de komende maanden er voor je uit?

Ik ben nu nog hard aan het werk bij De Witte Dame. En ondertussen besteed ik de komende maanden aan overleggen met de stichtingen en maatschappelijke organisaties. Natuurlijk ben ik ook bezig het concept te finetunen, de inrichting en de programmering uit te denken. Vanwege corona is het spannend. Maar ik heb nu al zin in de opening en de speciale activiteitenweek die we samen met exploitant Rob Fokkinga in het voorjaar willen organiseren.

Maak deze zin af: Ik ben pas echt tevreden als…

…mensen met een opgeheven hoofd Het Sporthuis Abcoude verlaten en met een glimlach weer terugkomen.

Heb je nog iets wat je graag met de inwoners en ondernemers van Abcoude en omgeving zou willen delen?

Ik hoop dat iedereen blijft meeleven en meedoen. Het is een prachtig burgerinitiatief dat we met succes met elkaar mogen uitvoeren. En straks als we open zijn: ‘Gezond naar binnen en nog gezonder naar buiten.’

Interesse om vrijwilligerswerk te doen bij maatschappelijke activiteiten in De Sprong? Kijk dan voor meer informatie op www.desprongabcoude.nl. Mailen kan naar info@desprongabcoude.nl.