Menno Roode: “Ik zie het als een voorrecht dat ik hier mag werken”

20 maart 2021

Door de coronamaatregelen zijn de mogelijkheden in Het Sporthuis Abcoude voor sporters en zwemmers op dit moment nog beperkt, maar gelukkig zijn inmiddels de gymlessen van de kinderen van de basisscholen uit Abcoude begonnen. Ook zijn half maart de zwemlessen van start gegaan. De kinderen reageren erg enthousiast over hun nieuwe gymzaal en zwembad, aldus Menno Roode, manager van Calypso Sport. Wij stellen Menno graag aan u voor.

Kun je jezelf voorstellen en ons iets vertellen over je achtergrond en ervaring?

Natuurlijk, dat doe ik graag. Veel mensen zullen mij nog niet kennen, mijn naam is Menno Roode en ik heb altijd bij zwembaden gewerkt, als zweminstructeur, toezichthouder, schoonmaker en uiteraard ook als manager. Begin jaren 80 begon ik als mannetje van 14/15 jaar oud bij de reddingsbrigade van Krimpen aan de IJssel. Daar hielp ik bij de lessen. Dat vond ik zo leuk dat ik een opleiding zwemonderwijs heb gedaan. Mijn werkzame leven begon in de omgeving van Rotterdam, maar daarna heeft het me door een groot deel van Nederland en zelfs Duitsland gebracht. Ik heb onder andere gewerkt als leidinggevende in Zutphen, bij Centre Parcs De Eemhof en in Driebergen. Daar woon ik dan ook alweer zo’n 30 jaar met mijn vrouw en twee kinderen. Rob Fokkinga, eigenaar van Calypso Sport, ken ik nog uit de tijd dat we wedstrijden zwommen. Daarom is het erg leuk dat ik hier nu met hem samen kan werken.

Wat spreekt je aan in Het Sporthuis?

Een nieuwe accommodatie opstarten heeft nieuwe charmes. Dus toen Rob me benaderde voor de functie van manager, hoefde ik er niet lang over na te denken. Het is geen baan van 9-5 en ik houd van het onverwachte. Als ik straks ineens moet bijspringen om zwemles te geven, doe ik dat graag. Vanuit het burgerinitiatief is een prachtige project gerealiseerd. Daar mag Abcoude trots op zijn. En nu is er dan een spiksplinternieuw sportgebouw, waarbij ik in mijn rol van manager de nieuwe dingetjes mag uitzoeken en regelen. Wat ik ook erg leuk vind, is de combinatie zwembad met een sporthal. Ik zie het als een voorrecht dat ik hier mag werken; dat ik een sportaccommodatie mag bestieren voor de inwoners van Abcoude en omgeving. Het heeft nu al een mooie voorgeschiedenis en het is ook nog eens een prachtig en pand.

Wat mogen de mensen straks van je verwachten en wat is je rol in Het Sporthuis?

Het Sporthuis is gerealiseerd voor en door de inwoners en ondernemers van Abcoude en omgeving. Dus is onze missie ook om zoveel mogelijk in te spelen op de wensen van inwoners, lokaal samen te werken en waar mogelijk lokaal materiaal en spullen in te kopen. Ik ben persoonlijk voornamelijk achter de schermen bezig, dus jullie zien me straks vast veel rond lopen om de gang van zaken te regelen. Als ik mijn werk goed doe, merken bezoekers er weinig van. Ik zorg bijvoorbeeld voor de techniek achter het zwembad. Ik regel dat het aangenaam is, niet alleen het water in het zwembad, maar ook in de rest van het gebouw. Daarnaast zorg ik voor de roosters, neem ik medewerkers aan en onderhoud ik contact met de sportverenigingen. Dit is een heel brede functie, want het ene moment kan ik bezig zijn met een functioneringsgesprek en volgende moment sta ik een storing in de machinekamer te verhelpen.

Waar word je blij van en krijg je energie van? 

Weet je, dit werk voelt niet als werk. Ik heb echt plezier. Is er een uitdaging, dan kom ik tot mijn recht. Dan kan ik groeien. Als er iets onverwachts gebeurt, kom ik erbij, observeer en los het op. Met als hoofddoel, dat alle mensen tevreden en blij zijn.

Ik wil ook zelf zien, zelf begrijpen en alles zelf meemaken. Als de technici in de machinekamer bezig zijn, sta ik erbij. Ik heb bijvoorbeeld in Duitsland een periode de bedrijfsleider van een buitenbad vervangen. Ik sprak de taal niet en niemand kon mij vertellen hoe de stand van zaken was. Dan ga ik uitzoeken, met de technici meekijken, zelf uitproberen… want dat vind ik leuk. Er ligt geen handleiding klaar voor een sportgebouw als dit. En zonder handleiding, functioneer ik op mijn best.

Hoe zien de komende maanden er voor je uit?

Goede vraag, want alles is koffiedik kijken op dit moment. Sinds half februari is Het Sporthuis open voor schoolgym en 15 maart mochten we starten met de zwemlessen van kinderen. Op zo´n moment is het meteen vol gas en aan de slag met het opnieuw inroosteren van de medewerkers, want de begeleiding van het banenzwemmen en aqualessen is nu nog niet nodig. Er staat er een grote groep kinderen klaar om te starten en die groeit nog steeds aan. Die wil je niet in de kou laten staan. Alle medewerkers hebben er ontzettend veel zin in. Als het nodig is, ga ik ook meedraaien en geef ik ook een groepje kinderen les. Tien kids die totaal verschillend zijn, goed leren zwemmen, hoe leuk is dat!

Maak deze zin af: Ik ben pas echt tevreden als…

…ik het beste uit het gebouw, de medewerkers, de zwemles of een installatie, zoals de luchtbehandeling, heb gehaald. Ik zie mezelf daarin als faciliterend. En als de bezoekers met een blij gevoel Het Sporthuis verlaten en graag weer terugkomen.

Heb je nog iets wat je graag met de inwoners en ondernemers van Abcoude en omgeving zou willen delen?

Als we straks vol open mogen: zit niet stil, maar kom naar Het Sporthuis. Bewegen is goed voor je. Zwemmen kan je op elke leeftijd doen. En in elke vorm: van sport tot revalidatie. Kom zwemmen en sporten op een plek die voor en door jullie zelf gerealiseerd is!


Er is voor iedereen wat te doen in het zwembad in Het Sporthuis Abcoude; van banen zwemmen en senioren vitaal  tot pittige lessen als Thai Fit Water Kombat en Aqua Bootcamp.

Directe naar reserveren en kaartje(s) kopen: