“In Het Sporthuis Abcoude is straks voor iedereen iets te doen”

13 november 2020

Nader kennismaken met Rob Fokkinga, eigenaar van Calypso Sport

De bouw Van Het Sporthuis Abcoude vordert al flink en gaat volgens planning in januari open. Dan beginnen ook de zwemlessen. Calypso Sport zal het zwembad en de gymzalen uitbaten. We stellen u graag voor aan Rob Fokkinga, de man achter Calypso Sport.

Voor sommige ouders met kinderen ben je al een bekend gezicht. Kun je jezelf voorstellen en ons iets vertellen over je achtergrond en ervaring?

Jazeker, ik ben Rob en ik ben mijn hele leven al bezig met sport. Vooral als zwemmer. Ik heb op internationaal niveau gezwommen (monovin). Sinds 1987 werk ik in de zwemsport als zwem- en duikinstructeur, zwemmanager en opleider. Sommigen van u kennen mij misschien van het Walderveenbad in Nieuw-Loosdrecht. Maar daarvoor heb ik ook in zwembaden en sportcentra in Nieuwegein, Breukelen (het Kikkerfort) en Soest gewerkt. Daarna ben ik voor mezelf begonnen. In 2000 met een zwemschool in Haarlem en sinds 2010 in Loosdrecht, waar ik 3 jaar geleden ook eigenaar van het zwembad werd.

Wat spreekt je aan in Het Sporthuis Abcoude?

Dat het een compleet sportcentrum is met een hypermodern zwembad, voor iedereen. De combinatie van zwemmen en andere sporten onder 1 dak vind ik erg leuk. Ook de mogelijkheid om andere doelgroepen te kunnen bedienen, vind ik een mooie uitbreiding. In Nieuw-Loosdrecht zitten een zwemschool en een duikschool en daar hebben we geen banenzwemmen en doelgroepen. Ik zie dan ook een geweldige uitdaging en kansen, want er is veel vraag hier in Abcoude en omstreken. Ik kan niet wachten!

Wat mogen de mensen straks van je verwachten?

Ik wil iedereen wat kunnen bieden. Dan kun je denken aan baby- en zwangerschapszwemmen, 50-plus zwemmen, familiezwemmen en banenzwemmen. En natuurlijk verhuur aan specifieke doelgroepen. Ook het vrij zwemmen blijft belangrijk. En we gaan kijken of we iets kunnen combineren met de verenigingen die de sportzaal gebruiken. Zo zijn zwembad en sportzaal onderling bij elkaar betrokken.

Het ABC-zwemmen doen we zelf. Daar is dus straks een school voor die garant staat voor een continue goede kwaliteit. We bieden in de aanvang de keuze uit 1 of 2 lesuren in de week. In de uitvoering is er straks een fulltime manager in Het Sporthuis Abcoude. Er is ook een manager in Loosrecht. Op die manier kan ik mijn aandacht goed over beide locaties verdelen. Sommige badmeesters gaan ook op beide locaties werken. Dit is goed voor de continuïteit. En mijn dochter zorgt voor de backoffice.

Straks, als Het Sporthuis opengaat, zal er in de ochtend altijd een vriendelijk gezicht aanwezig zijn; een receptionist en toezichthouder voor banenzwemmen. En kunnen mensen nadat ze hun baantjes hebben getrokken in de koffiehoek terecht voor een lekkere kop koffie. Onze medewerkers zitten niet vast aan hun taak. Ze kunnen afwisselen tussen toezicht, schoonmaak en receptiewerk.

Welke programma’s wil je in Het Sporthuis ontwikkelen?

Ik streef naar een goede samenwerking met de sportverenigingen en wil samen met hen kijken naar uitbreiding van het aanbod. Niet alleen wil ik met de zwemverenigingen overleggen over het aanbod en wie welk onderdeel voor zijn rekening neemt. Ook nieuwe initiatieven voor sportmogelijkheden zijn welkom, er is nog ruimte vrij in de sportzalen. Dus ik hoop dat mensen met een goed idee of een bepaalde expertise me weten te vinden. Verder heb ik al goed contact met de horeca-exploitant die op de eerste verdieping komt. Samen kijken we naar mogelijkheden.

Hoe is de samenwerking met de stichtingen?

Ik werk vanaf het begin heel goed samen met de stichtingen. We hebben veel tijd voor overleg en afstemming. Er is veel dat in korte tijd moet gebeuren, dus die samenwerking is erg fijn. Het is bijzonder hoe Het Sporthuis Abcoude is ontstaan vanuit een burgerinitiatief. Dat een groep inwoners er zoveel energie stopt, is bewonderenswaardig. Afgelopen weken heb ik ook veel vrijwilligers vanuit de werkgroepen ontmoet. Zij hebben al veel zaken uitgezocht en concrete plannen uitgewerkt, bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving. Het is fijn dat ik gebruik kan maken van de kennis, kunde en het netwerk van de stichtingen. Zo kunnen we zorgen voor een vliegende start van Het Sporthuis Abcoude.

Waar word je blij van en krijg je energie van?

Ik word blij als mensen het heel erg naar hun zin hebben. De blije gezichten van ouders die trots zijn op hun kind. Ik krijg ook energie als ik kinderen kan helpen, bijvoorbeeld omdat ze het spannend vinden om door het duikgat te gaan. En van hun trotse gezicht als het uiteindelijk toch lukt. Ook bijspringen in de les vind ik leuk.

Hoe zien de komende maanden er voor je uit?

Dit waren maanden met veel overleg en kennismakingen! Met vrijwilligers, met de sportverenigingen en natuurlijk met Marco van de horeca. Ik ben ook regelmatig op de bouw te vinden. Nu zijn we druk met het indelen van de zwemlessen en de zwemtest voor kinderen die het 2-uren programma gaan doen, gesprekken met verenigingen en heel veel afstemming om vanaf begin januari open te kunnen.

Door de coronacrisis hebben kinderen soms lange tijd niet (vrij)gezwommen. Wat doen jullie daarvoor als ze zich melden voor de (vervolg)lessen?

Een kind kan gewoon instromen. We passen zijn of haar persoonlijke programma dan een beetje aan. Bijvoorbeeld door ze bij B of C een tijdje zonder buitenkleding te laten zwemmen of de rugslag weer goed te laten oefenen. We vinden het belangrijk dat ze (weer) durven te vertrouwen.

Maak deze zin af: Ik ben pas echt tevreden als…

…er voor alle groepen iets te doen is in Het Sporthuis.

…er altijd wat te doen is in Het Sporthuis.

…Het Sporthuis een plek met veel bedrijvigheid is. Mensen die naar de sporthal gaan, naar de horeca of het zwembad in- en uitkomen.

Kortom, als Het Sporthuis een ontmoetingsplek voor iedereen!

Heb je nog iets wat je graag met de inwoners en ondernemers van Abcoude en omgeving zou willen delen?

Sporten is een heel goed medicijn. Kom in beweging, binnen of buiten!