Judo is meer dan een sport alleen

30 oktober 2021

Het Sporthuis Abcoude is open. Niet alleen zijn de gym-en zwemlessen in volle gang, ook de sportverenigingen hebben hun plek in Het Sporthuis gevonden. We stellen u graag voor aan de mensen achter de sportverenigingen. Dit keer judoclub Fuyiama.

Kun je jezelf voorstellen?

Jazeker. Mijn naam is Ed van den Berg en ik ben al vele jaren actief bij de judoclub in Abcoude. Eerst in de Kees Bonzaal en nu hier in Het Sporthuis Abcoude. Onze club heeft verschillende locaties. We geven ook les op een viertal plekken in Amsterdam.

Wat doe je voor de club?

Bij de judovereniging ben ik bestuurslid en algemeen coördinator. Daarnaast geef ik ook les. In Abcoude train ik onze jongste leden en geef ik de lessen voor de groep met een beperking. Maar je kunt me bij wedstrijden ook als scheidsrechter bezig zien.

Waarom zet je je er graag voor in?

In Abcoude wordt al zeker 50 jaar gejudood. Een vriend van mijn vader was een van de mensen die daarachter zat. Wij geven allebei ook al een jaar of 30 les bij de club. Toen zijn lichting stopte, heeft sportvereniging Fuyiama het stokje helemaal overgenomen. Ik vind het belangrijk dat de traditie hier voortgezet wordt en dat kinderen kunnen blijven judoën.

Wat is zo leuk aan judo?

Judo is een heel mooie én toegankelijke sport. Bij onze club zitten mensen van 5 tot 70 jaar. Judo is meer dan alleen maar een vechtsport. Kinderen leren samenwerken en samen spelen. Het betekent ook verantwoordelijkheid dragen voor elkaar. Je leert vallen en bewegen. Het allermooiste is dat het twee kanten op gaat. Drukke kinderen worden rustig door judo. En rustige of verlegen kinderen worden er juist weerbaar van. Al deze kinderen vinden elkaar hier! Judo is meer dan een sport alleen. Het heeft kortom, een positieve invloed op kinderen en volwassenen.

Wat maakt jouw club bijzonder?

Wij vinden het belangrijk om judo laagdrempelig aan te bieden. In Amsterdam hebben we al een samenwerking met Stadspas en andere organisaties. Iets vergelijkbaars willen we ook hier in de gemeente zoeken. Om iedereen goed te begeleiden, werken we graag met kleinschalige groepen. Denk aan maximaal twaalf tot zestien kinderen. In de groepen kunnen kinderen met verschillende banden en slippen zitten, omdat we liever kijken of de groep bij de kind past. Daarnaast hebben we een groep voor jongeren met een beperking. Voor hen bieden we begeleiding op maat. En ook leuk om te weten, nieuwe leden krijgen altijd een pak van ons.

Wie kunnen er allemaal terecht?

Iedereen kan het doen: jong, oud, dik, dun, het maakt niet uit! Op onze locatie in Abcoude trainen we jongeren tot en met 16 jaar. Wie ouder is traint in Amsterdam-Oost. Als er weer voldoende oudere jeugd en volwassenen uit Abcoude zijn die het leuk vinden om te trainen, dan maken we daar een aparte groep, maar ze kunnen altijd starten in Amsterdam-Oost, daar trainen jongeren vanaf 17 jaar en volwassenen.

We organiseren ook zelf eigen toernooien en evenementen. Op 7 november hopen we weer een toernooi in Het Sporthuis te organiseren, mits de corona-maatregelen het toelaten. Dit soort activiteiten zijn ook leuk voor recreanten, omdat ze dan niet meteen met wedstrijden mee hoeven te doen. Natuurlijk is er wel de mogelijkheid om door te stromen naar wedstrijden op verschillende niveaus.

Maak deze zin af: Ik ben pas echt tevreden als…

…mensen met een lach binnenkomen en met een lach weggaan. Ja, het is een cliché-antwoord haha, maar zo voel ik dat echt.

Heb je nog iets wat je graag met de inwoners en ondernemers van Abcoude en omgeving zou willen delen?

Judo is er voor iedereen. Dus iedereen is welkom om eens bij een les of toernooi te komen kijken. Misschien is het ook wel een sport voor jou.

Kijk voor meer informatie over judoclub Fuyiama op www.fuyiama.nl.