“We willen de mensen verbinden, met elkaar en met het dartvirus”

18 april 2024

Op donderdag en vrijdagavond worden in De Sprong de pijltjes tevoorschijn gehaald. Dan spelen de Abcouder dartteams hun wedstrijden en oefenrondjes. Op donderdag de Dolle Bulls en op vrijdag Swamp-Thing.

We spreken  Sven Wolfgramm en Stephan Hendrikx van de vrijdagavond. Twee sportieve heren van 35 en 36 jaar, die niet alleen van darts, maar ook van voetbal, tennis en padel houden. Stephan is een bekend gezicht voor veel kinderen in het dorp. Hij is vakdocent lichamelijke opvoeding en in die hoedanigheid 4 dagen per week in het Sporthuis te vinden. Sven is interieurbouwer. Hij maakt bijvoorbeeld keukens en badkamers op maat.

In hun vrije tijd darten Sven en Stephan graag. Ze begonnen in de Kazerne en Koekenbier en nu voor het 2e seizoen in De Sprong en dat bevalt goed. Het team is 16 jaar geleden ontstaan uit een vriendengroep. Ze wilden iets meer doen dan aan de bar hangen. En zochten en passant een stok achter de deur om elkaar altijd te blijven zien, vertelt Stephan. Dat lukt zo te horen goed. Hun team bestaat uit 9 man.

Serieuze sport met serieuze regels

Sven, Stephan en hun team spelen op de vrijdagavond. En dat gaat er minder vrijblijvend aan toe dan je zou denken. Die vrijdagavonden zijn namelijk ook wedstrijdavonden. Stephan: “We spelen met 4 personen op een avond met twee keer een wissel. Je speelt tot 9 punten. Elk potje dat je speelt en wint, is een punt, niet 3 zoals bij voetbal. Dus het blijft spannend.”

Sven legt uit hoe een avond in De Sprong eruitziet: “Een team mag uit maximaal 12 personen bestaan. Alle leden hebben een eigen spelerspas en die wordt voor elke wedstrijd gecontroleerd. Ook komt af en toe de organisatie langs om te checken of er niet zomaar iemand mee staat te gooien. En of alles netjes volgens de regels gaat.” De afstand tot het dartbord wordt ook gemeten en gecontroleerd. De bullseye is op 1,73 hoogte en de werplijn is op 2,37 meter afstand.

Competitie

Op vrijdag 12 april was de laatste wedstrijd en sloten ze het seizoen af met het kampioenschap. Ze stromen door naar de eredivisie van de regio Amsterdam. Die regio loopt van Purmerend tot Mijdrecht tot Volendam.

De competitie loopt ongeveer gelijk op met de voetbal en hockey, maar daarna gaan zij nog lekker door met onderlinge wedstrijdjes en misschien nog een toernooi buiten de deur.


Toernooi, doet u ook mee?

Het team organiseert 2 keer per jaar zelf een toernooi. Sven: “De inschrijving is open voor iedereen uit Abcoude, Baambrugge en omstreken, die een pijltje kan gooien en dat ook leuk vindt.” De eerstvolgende keer zal op 29 juni zijn. “Het animo is groot en dat vinden we leuk,” zegt Stephan, “We willen het darten in de lift zien te krijgen en de mensen verbinden, met elkaar en met het dartvirus. Een leuke avond voor iedereen die het spelletje leuk vindt. Vind je darts leuk, kom dan gezellig meedoen.”

Durf je de uitdaging aan? Geef je dan op voor het Dartstoernooi op 29 juni 2024. Meld je aan via Darttoernooiabcoude@hotmail.com