Corien van der Linden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

3 mei 2024

Vrijdag 26 april ontving Corien van der Linden een Koninklijke onderscheiding voor haar buitengewone inzet en bijdrage aan de samenleving in Abcoude en omstreken.

Corien’s betrokkenheid bij diverse facetten van de samenleving is opmerkelijk. Haar inzet strekt zich uit van het zijn van een mantelzorger voor haar achterbuurvrouw tot haar rol als lid van het bestuur van de Stichting Primair Onderwijs Mondriaan Abcoude (PriMA). Echter, het is vooral haar toewijding aan de zwemsport die in het oog springt.

Haar passie voor zwemmen begon al tijdens haar lagere schoolperiode in Den Haag. Na lid te zijn geworden van een zwemclub, ontdekte ze al snel dat toewijding en oefening de sleutels waren tot succes in het wedstrijdzwemmen. Deze vastberadenheid heeft ze door de jaren heen meegenomen naar haar betrokkenheid bij de zwemsport in Abcoude.

Als lid en later voorzitter van de Stichting Meerbad Abcoude heeft Corien zich ingezet om het zwembad, het Meerbad, te behouden. Haar leiderschap en vastberadenheid waren cruciaal tijdens de strijd om het Meerbad open te houden toen het in 2013 dreigde te sluiten. Mede dankzij haar inspanningen bleef het bad operationeel tot januari 2016. Haar betrokkenheid ging verder met de oprichting van de Stichting Zwembad Abcoude en het mede-initiëren van het Burgerinitiatief Gecombineerd Sportgebouw Abcoude, wat leidde tot de bouw van Het Sporthuis Abcoude.

Haar rol bij de totstandkoming van Het Sporthuis omvatte ook het overwinnen van talloze hindernissen, het verbinden van mensen en het motiveren van betrokkenen. Haar vermogen om gemeenschappen samen te brengen en haar positieve instelling waren van onschatbare waarde tijdens dit proces.

Het Sporthuis Abcoude is waarschijnlijk het grootste burgerinitiatief dat in Nederland is gerealiseerd. Een prestatie om trots op te zijn. Dat dit is gelukt, is te danken aan de ongelooflijk grote inzet van de initiatiefnemers en andere vrijwilligers en mede dankzij de bezielende leiding van Corien. Het bestuur van de Stichting Het Sporthuis Abcoude en de gehele gemeenschap zijn Corien dan ook zeer erkentelijk voor haar enorme en jarenlange inzet, haar doorzettingsvermogen, toewijding en bevlogenheid, die veel andere mensen ook in beweging deed komen. Wij kunnen dan ook alleen maar toejuichen dat haar inzet is bekroond met een Koninklijke Onderscheiding.

Corien van der Linden ontvangt de onderscheiding van burgemeester Divendal. (Foto: Fem van Duuren)