Ook Het Sporthuis Abcoude heeft last van stijgende energietarieven

31 oktober 2022

De energiekosten stijgen hard. In de lokale media is te lezen en horen welke gevolgen dit heeft voor sportverenigingen, dorpshuizen en zwembaden in de gemeente De Ronde Venen. Zo zijn de dorpshuizen de Willestee in Wilnis en De Boei in Vinkeveen, als ook het Veenweidebad in Mijdrecht, door de stijging van de energietarieven in acute problemen gekomen. Ook andere dorpshuizen en zaalsportvoorzieningen hebben het moeilijk. Het kan niet anders dan dat ook Het Sporthuis Abcoude last heeft van de hoge energietarieven. De energiekosten ten opzichte van vorig jaar zijn verdubbeld in Het Sporthuis. De exploitanten kunnen deze lasten dragen, maar met moeite.

Gasloos
Het Sporthuis Abcoude is ‘all electric’, dus gasloos. Het bestuur is enorm blij dat de stichting in 2018 heeft vastgehouden aan haar duurzaamheidsambities en daarvoor destijds extra geld heeft geleend. Zo is geïnvesteerd in verwarming met maximaal gebruik van (lucht)warmtepompen, een LED-verlichtingsplan, hoogwaardige gevel-dak- en vloerisolatie en HR+++ glas in het zwembad. Ook de 330 zonnepanelen op het dak dragen bij aan een lagere energierekening. Van deze 330 panelen die op het dak liggen, zijn er 211 door inwoners, bedrijven en organisaties uit Abcoude omgeving, de zogenaamde Energizers. Deze financiële steun is belangrijk geweest voor de realisatie van de zonnepanelen op Het Sporthuis.
Om de oplopende energiekosten te beteugelen, wordt natuurlijk gekeken waar het mogelijk is om het energiegebruik te verminderen. Daarnaast wordt door de Stichting en Calypso Sport onderzocht of de aanschaf van zonnecollectoren om het water te verwarmen een optie is. Bij zonnecollectoren zorgt de pomp van het zwembad ervoor dat het water in de collectoren terechtkomt. Daar wordt het opgewarmd om vervolgens via een opslagvat terug te stromen naar het zwembad en douchewater.

Daarnaast is het onvermijdelijk dat de tarieven voor zaalsport en het zwembad, in lijn met de oplopende inflatie, zullen stijgen. Wij hopen dat alle sporters en zwemmers hun weg naar Het Sporthuis Abcoude blijven vinden. Want met uw sportieve activiteiten in Het Sporthuis draagt u niet alleen bij aan uw eigen welzijn, maar ook aan de financiële gezondheid van Het Sporthuis Abcoude! Dus, graag tot ziens in ons fijne Sporthuis.

Met uw sportieve activiteiten in Het Sporthuis draagt u niet alleen bij aan uw eigen welzijn, maar ook aan de financiële gezondheid van Het Sporthuis Abcoude!