Sport en zwemles voor vluchtelingen in Het Sporthuis Abcoude

2 april 2022

Veel vluchtelingen uit Oekraïne bereiken ons land. Ook in Abcoude worden tientallen Oekraïners opgevangen, van wie de meeste mensen in Hotel Abcoude onderdak hebben gekregen en een aantal bij gastgezinnen. De eerste zorg is dat zij opvang krijgen en tot rust kunnen komen. Daarnaast zijn heel veel praktische zaken te regelen, zoals scholing voor de kinderen, psychische hulp en praktische zaken als kleding en eten. Het is mooi om te zien dat zo veel vrijwilligers en ondernemers uit Abcoude er in overleg met de gemeente alles aan doen om hun verblijf – en alles wat daarbij komt kijken – goed te regelen. Ook de Stichting Het Sporthuis Abcoude draagt wij een steentje bij. Want sport is belangrijk om te ontspannen en zorgt voor de nodige afleiding in deze zware tijd voor de vluchtelingen. Daarbij is zwemvaardigheid in een waterrijke omgeving als Abcoude essentieel.

Alex Derderian, bestuurslid van de Stichting Het Sporthuis Abcoude, neemt deel aan de vrijwilligersgroep en legt samen met Eric Silva, coördinator vrijwilligers sport en activiteiten vanuit de inwoners, en andere vrijwilligers de verbinding tussen de Oekraïners die willen sporten en Calypso Sport en de verenigingen. “Omdat de meeste mensen geen Engels spreken, hebben wij een grote groep meegenomen naar Het Sporthuis, zodat ze zelf kunnen zien wat Het Sporthuis te bieden heeft. Ze waren hier heel blij mee. Bijna de helft van de mensen heeft aangegeven te willen zwemmen,” licht Alex toe. Samen met Rob Fokkinga, directeur van Calypso Sport, zijn de mogelijkheden bekeken. “Natuurlijk heten wij de vluchtelingen van harte welkom in Het Sporthuis. Zwemmen moet natuurlijk wel veilig gebeuren, daarom nemen wij eerst een zwemvaardigheidstest. Op die manier kunnen wij bepalen of zij zwemles nodig hebben. Dat geldt voor de kinderen, maar ook voor volwassenen. Als zwemles nodig is, kijken wij hoe wij ze zo snel mogelijk en met de juiste begeleiding kunnen laten instromen,” zegt Rob.

Ook voor zaalsporten is belangstelling. Alex: “Het contact met de verenigingen was snel gelegd en ook de verenigingen waren direct enthousiast. Fijn dat zij ook de nodige moeite gaan doen om de vluchtelingen wegwijs te maken binnen hun vereniging en een warm welkom heten.”