Waterpolotafereel van Gozen Doorn terug in zwembad Abcoude

18 maart 2021

De zwemmers die in het verleden in het voormalige zwembad Het Meerbad kwamen, herinneren zich ongetwijfeld het tableau van een waterpolowedstrijd, dat eerst in de hal van Het Meerbad hing en later in de toeschouwersruimte. Ter gelegenheid van de opening van Het Meerbad schonk kunstenaar Gozen Doorn dit gestileerde waterpolotafereel in 1976 aan de Stichting Meerbad Abcoude. Nu heeft dit tableau weer een plek gekregen in het zwembad in Het Sporthuis Abcoude en daarmee is de cirkel rond.

De drie zonen van de kunstenaar – Goos, Eelco en Remco – zijn blij dat het schilderij weer een plek heeft gekregen. In het verleden waren zij alle drie fervente waterpoloërs, dat heeft Gozen Doorn ongetwijfeld geïnspireerd om dit werk te maken. “Het is goed om te zien dat de waterpolotafreel opnieuw een mooie plek in het zwembad heeft gekregen. Het hoort echt bij de zwemgeschiedenis van Abcoude, fijn dat dit in ere is gehouden,” stelt Eelco Doorn. Als wethouder van Abcoude en D66-gemeenteraadslid van voorheen gemeente Abcoude en nu De Ronde Venen heeft Eelco zich altijd ingezet voor een zwembad in Abcoude.

Gozen Doorn heeft zijn sporen in de kunst dik verdiend. Gozen is geboren in december 1928 in Amsterdam. Na zijn opleiding aan de Grafische School in Amsterdam ontwierp hij stands voor Werkspoor en maakte hij illustraties voor brochures en reclamemateriaal. Ook ontwierp Gozen de snor op de gele kop van de zogenoemde hondekoptreinen.

In 1959 kwam hij in Abcoude wonen. Eind jaren ’60 koos hij volledig voor een leven als beeldend kunstenaar. Hij was een veelzijdig kunstenaar. Gozen ontwierp logo’s en beeldmerken en bracht zijn fantasie tot uitdrukking in surrealistische tekeningen, beelden en vormen. Hij was met zijn meeslepende creatieve vrijheid en maatschappelijk betrokkenheid, een man van zijn generatie. Hij werkte in aquarel, met drukinkt, gouache en vetkrijt en beeldhouwde in hout. Vele honderden werken maakte hij. En daar kan Abcoude nog steeds van genieten. Zo is zijn beeld De Schone Baadster te vinden aan de Burgemeester des Tombesweg en voor zwemvereniging De Meerkoeten ontwierp Gozen het logo. En sinds kort is Gozen met het waterpolo-tafereel ook weer vertegenwoordigd in het zwembad van Het Sporthuis Abcoude.

Op de foto (vlnr): Eelco, Goos en Remco Doorn

Foto gemaakt door: Marieke Schilling.