De toekomstbestendige boerderij en boerenlandvogels

27 mei 2022

Op vrijdag 27 mei gaf natuurboer Gerda Kool een kijkje in het leven op de boerderij en wat er allemaal komt kijken om duurzaam te boeren én een goede omgeving te bieden voor weidevogels, zoals de kievit, grutto en tureluur. 

In de Botshol in Abcoude staat de  boerderij van Wim en Gerda Kool, vlakbij de bekende weidevogelpleisterplaats Landje van Geijsel. Ze hebben zo’n 120 koeien van verschillende rassen: Montbéliarde, Fleckvieh, Blaarkop en Holstein Frisian. Op de weilanden nestelen de kievit, grutto, scholekster, tureluur, zomertaling en wilde eenden. Gerda volgde een opleiding tot natuurboer. Duurzaamheid staat bij de familie Kool dan ook hoog in het vaandel en ze gaan dan ook zorgvuldig om met energie en grondstoffen en hebben ze onder meer extra veel aandacht en zorg voor de bodem, water, natuur, weidevogels en natuurlijk hun eigen dieren.

Tijdens deze lezing vertelde zij over hun boerderij, de vogels op hun land en hoe zij hun boerderij steeds duurzamer hebben gemaakt. De circa 25 deelnemers waren erg geïnteresseerd en stelden tal van vragen, zoals: Hoeveel liter melk geeft een koe per dag? Bij Gerda en Wim zo’n 20 tot 25 liter, maar een koe kan soms wel 30 tot 40 liter melk geven. Of de vraag: Hoe lang leeft een melkkoe? Gemiddeld is dat zo’n zes jaar, maar de koeien van Gerda en Wim worden doorgaans tien jaar.

Ook over de weidevogels kwamen tal van leuke weetjes aan bod. Zo weegt een boerenzwaluw maar 16 gram en vliegt hij elk jaar naar Afrika, een afstand van zo’n 6.000 kilometer. Met ´mozaïekbeheer´ van het land zorgen Gerda en Wim voor biodiversiteit, zodat er voldoende insecten zijn voor de vogels, die wel 10.000 insecten per dag eten. Met vossenrasters houden zij vossen van het land, zodat de vogels beschermd zijn.

Dat er enorm veel komt kijken bij het het runnen van een boerderij en natuurbeheer, werd iedereen wel duidelijk. Onder luid applaus sloot Gerda haar verhaal af en konden de deelnemers gezellig met elkaar napraten in de ontmoetingsruimte van De Sprong.


De volgende seniorenbijeenkomst staat gepland op vrijdag 24 juni van 16:30 uur tot 19:00 uur.

Dan laat Ton Pepping foto- en filmfragmenten zien van oud-Abcoude.

Meer informatie vindt u hier.