Vrijwilligerscoördinator Lisette Spoelder

8 februari 2020

Dagelijks zijn vrijwilligers bezig met de realisatie van Het Sporthuis Abcoude. Waarom doen ze dat en waar houden zij zich mee bezig? Vrijwilligerscoördinator Lisette Spoelder vertelt graag waarom zij zich inzet voor Het Sporthuis.

Jarenlang heeft Lisette met veel plezier waterpolo gespeeld. Het belang van zwemmen zag ze ook bij haar vader, die tot op hoge leeftijd wekelijks in het zwembad te vinden was. Zij hoopt dat anderen straks ook veel plezier aan het zwembad in Abcoude beleven. En aan de andere faciliteiten en activiteiten die straks in Het Sporthuis zullen plaatsvinden.

 Waarom ben je vrijwilliger geworden bij Het Sporthuis Abcoude?

“Mijn vader zwom altijd 3x per week in het Meerbad. Dat deed hij tot zijn 87e! En hij vond het vréselijk dat het dicht ging. Gelukkig heeft hij dat niet meer daadwerkelijk meegemaakt. Voor hem was het een belangrijk deel van zijn levensvreugde en sociale contacten. Kortom, voor de ouderen is het belangrijk, maar ook vind ik het erg belangrijk dat kinderen zwemles kunnen krijgen in een dorp met zoveel water. En last but not least, ik vind het heerlijk als ik straks in Abcoude weer mijn baantjes kan trekken.”

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

“Zwemsport loopt als een rode draad door mijn leven. Ik woon mijn hele leven al in Abcoude en op mijn 8e werd ik lid van de Meerkoeten. En ik was niet de enige in mijn familie, want mijn vader was daar materiaalman en mijn moeder secretaresse. Ik heb jaren waterpolo gespeeld bij de Meerkoeten en vervolgens bij Triton in Weesp en Het IJ in Amsterdam. Nog steeds zwem ik graag in mijn vrije tijd.”

Wat doe je bij Het Sporthuis?

“In het dagelijks leven heb ik een trainings- en recruitment bedrijf. Mijn taak bij Het Sporthuis ligt in het verlengde daarvan, want ik ben vrijwilligerscoördinator. Ik werf vrijwilligers. En als er activiteiten in het dorp zijn waarbij Het Sporthuis onder de aandacht wordt gebracht, zorg ik dat er een team vrijwilligers aanwezig is om te helpen. Daarnaast verricht ik hand- en spandiensten, zoals het rondbrengen van de certificaten van de zonnepanelen die zijn gedoneerd.”

Wat maakt vrijwilligerswerk zo leuk?

“Het is ontzettend leuk om met een enthousiaste groep mensen te werken. Iedereen zou vrijwilliger moeten worden, dat meen ik echt! Ook is het geweldig om toe te werken naar Het Sporthuis. Ik woon er vlakbij en zie het dagelijks groeien. Ik heb met de paplepel ingekregen dat iedereen een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. Ook mijn broer ziet dat zo, want ook hij is vrijwilliger voor Het Sporthuis. Ik vind dat iedereen naar vermogen een vrijwilligerstaak op zich zou moeten nemen. Zeker in een dorp. Het is leuk om andere mensen te leren kennen en dat maakt het leven leuker. Heb je een keer hulp nodig, opvang van je kind of als oudere met lichamelijk ongemak, dan is het makkelijk om even iemand te vragen je te helpen. Ik zou iedereen en vooral de nieuwkomers in het dorp van harte aanraden om iets te gaan doen.”

Mijn oproep aan iedereen die dit leest

“Het credo van Sporthuis is voor, door en met inwoners van Abcoude, Baambrugge en omgeving. We hebben als het Sporthuis er straks staat, veel vrijwilligers nodig! Zowel in de rol van gastvrouw/gastheer als voor bijvoorbeeld klein technisch onderhoud. Ook voor ‘human resource’ hebben we nog mensen nodig. Lijkt een van deze functies je leuk? Stuur dan een berichtje naar Het Sporthuis Abcoude. Of spreek me aan als je me ziet in het dorp.”

Meer info is te vinden op //www.hetsporthuisabcoude.nl/vrijwilligers/